Curacao Musea

De redenen die mensen hebben om een bezoekje te brengen aan het tropische eiland van Curacao zullen zeer uiteen lopen. Waar sommige mensen vooral actief bezig willen zijn zullen anderen willen ontspannen terwijl weer anderen op Curacao musea op zullen zoeken. Gelukkig heeft dit bijzondere tropische eiland voor elk wat wils te bieden en is ook de historie goed vastgelegd.

Een last minute Curacao vakantie zal voor iedereen ander zijn omdat niet iedereen dezelfde smaak, wensen en voorkeuren heeft. Terwijl de een graag actief bezit wil zijn en de ander wil ontspannen zal een derde wellicht door middel van musea Curacao willen leren kennen. Natuurlijk valt het een en ander heel goed te combineren en zal wellicht museum bezoek ook bij ontspannen op Curacao gerekend kunnen worden. Op het gebied van musea en het bewaren van oudheidkundig materiaal is Curacao eigenlijk heel erg bijzonder. Dit komt omdat eigenlijk heel Curacao een museum is vanwege het feit dat heel veel van de oudheden bewaard zijn gebleven en ook vandaag de dag nog in tact zijn. Het mag dan ook duidelijk zijn dat u niet alles in de gevestigde musea terug zult vinden maar dat u voor veel van de oudheden die u kunt bewonderen gewoon aan de wandel zult moeten gaan. Dat op Curacao musea dus eigenlijk op iedere straathoek te vinden zijn geeft het eiland een bijzondere charme die niet onopgemerkt is gebleven. Niet voor niets is de hoofdstad Willemstad een UNESCO World Heritage Site en zijn maar liefst bijna achthonderd gebouwen op genomen op de monumentenlijst terwijl u daarnaast in alle musea van Curacao nog veel meer over de historie kunt leren.

Terwijl over Curacao bekend is dat de eerste bewoners het eiland al drieduizend jaar voor onze jaartelling aandeden is de geschiedenis van het moderne Curacao pas begonnen met de komst van de Spanjaarden. In de Curacao musea zijn veel overblijfselen uit die tijd terug te vinden en u kunt daar ook zien hoe de Spanjaarden leefden op het eiland. Met de komst van de Nederlanders honderd vijfendertig jaar na de Spanjaarden werd een compleet nieuw hoofdstuk ingeluid voor Curacao. Dit is bijvoorbeeld goed te zien in het maritime museum dat heel veel zaken ten toon stelt die met het scheepvaart verleden te maken hebben. De Nederlanders namen Curacao in met een duidelijke reden, het was de beste natuurlijk haven in het Caribische gebied en het kon als uitvalsbasis dienen voor de vaart op weg naar Kaap de Goede Hoop. Dit is dan ook waarom op het gebied van musea Curacao veel ten toon weet te stellen dat met de scheepvaart te maken heeft. Het waren ook de Nederlanders die de eerste grondvesten hebben gelegd voor wat nu Willemstad is. Als u op Curacao musea bezoekt dan zult u ongetwijfeld geconfronteerd worden met het koloniale verleden en dit is ook zo als u gewoon geniet van de historische delen van Willemstad. Alle musea op Curacao zullen wel op de een of andere manier iets in hun collectie hebben dat met het koloniale verleden te maken heeft en op zich is dit niet zo erg omdat het wel de huidige cultuur van Curacao heeft opgeleverd.

Dat op musea dus eigenlijk op iedere straathoek te vinden zijn doordat Willemstad een UNESCO World Heritage Site is, is natuurlijk mooi meegenomen. Toch is het wel de moeite waard om op Curacao musea te bezoeken die u ook andere zaken laten zien die u natuurlijk op straat niet tegen zult komen. De wijken waar het om gaat zijn voornamelijk de historische binnenstad met de kenmerkende fel gekleurde pakhuizen maar ook de gerestaureerde landhuizen van Scharloo en Pietermaai en de originele Curaçaose wijken, welke dateren uit de 18e eeuw, zullen deel uitmaken van deze prestigieuze titel. Het Curacao museum in Otrabanda is gevestigd in het honderd zestig jaar oude voormalige marine ziekenhuis voor patiënten met de gele koorts. Veel oude meubels en voorwerpen maar ook schilderijen van lokale en internationale kunstenaars zullen hier te vinden zijn en de botanische tuin maakt het geheel compleet. In het maritime museum kunt u alles leren over vijfhonderd jaar maritieme geschiedenis die Curacao rijk is. Natuurlijk staat dit museum bol van diverse nautische oudheden maar vanuit het museum kunnen ook rondvaarten gemaakt worden door de haven van Willemstad. Bij de Curacao musea zal het ook gaan over het Joods cultureel historisch museum, dit museum is onderdeel van de oudste synagoge van het westelijk halfrond op Curacao. Voor musea Curacao bezoeken zal niet compleet zijn zonder een bezoek aan het Fort Kerk museum in fort Amsterdam, niet het grootste museum maar wel een rijke collectie oude kaarten en gebruiksvoorwerpen.

Wellicht nog interessanter is een bezoek aan het Kurá Hulanda antropologisch museum waar u alles te weten kunt komen over alle dominante culturen die Curacao aan hebben gedaan. Vanaf de eerste bewoners waar u op Curacao musea over vindt tot aan de Antilliaanse kunst, is bij dit bijzondere museum te vinden. Veel zult u zien over Afrikaanse kunt en religie en natuurlijk wordt ook de slavenhandel voluit belicht. Niet het meest aansprekende deel van onze geschiedenis maar wel erg verrijkend voor de huidige cultuur van Curacao. Ook is het iets waar alle musea op Curacao vandaag een groot deel van hun tentoonstellingen aan kunnen weiden. Gevestigd in een driehonderd twintig jaar oud gebouw in Punda zult u het Post museum vinden. De complete verzameling postzegels van de Nederlandse Antillen en verzamelingen uit andere landen maken dit Curacao museum een must voor iedere filatelist. Ook voor de munten verzamelaars is er op Curacao het een en ander te vinden in de vorm van het Numismatisch museum. Vanaf de schelpen die door de oorspronkelijke Indianen werden gebruikt tot aan alle munten die door andere culturen aan land zijn gebracht, zult u hier vinden. De Curacao musea zullen u allemaal op hun eigen wijze een duidelijk overzicht geven van de historie van Curacao. Het is zeer de moeite waard om tijdens uw last minute vakantie een beetje tijd te reserveren voor een bezoek aan het maritime museum of een van de vele ander musea of galeries.

Comments on this entry are closed.